Edla Soldan

Aineisto

Henkilön nimi

Edla Soldan

Biografia

Edla Soldan syntyi 1828 Lappeenrannassa (Lapvesi) kruununvouti, ritari Carl Gustaf Soldanin ja hänen puolisonsa Ulrica Lucanderin tyttäreksi. Hän toimi aikaisemmin yksityisopettajana ennen kuin aloitti Jyväskylän seminaarin ensimmäisenä suomen kielen ja piirustuksen opettajattarena 1863. Hän erosi tästä virasta vuonna 1879. Vuosina 1861–1863 Soldan teki tulevaan virkaan liittyneen opintomatkan, joka suuntautui Sveitsiin ja Saksaan. Soldan suomensi G. A. Hippiuksen Piirustusopin alkeet (1867) ja Perspektiiviopin johdannon I (1875).

Kuopiossa Edla Soldan oli pitänyt sisarustensa Aleksandran ja Augustan kanssa ennen seminaariin tuloaan pikkulastenkoulua, jota kävi muiden muassa Minna Canth (tuolloin Johnson) kymmenvuotiaasta varhaiseen teini-ikään saakka. Seminaarissa opettaessaan Soldan majoitti luokseen seminaarin opiskelijoita, kuten Minna Canthin sekä Elias ja J. H. Erkon. Soldan esimerkiksi ymmärsi, kannusti ja opasti J. H. Erkkoa runouden luojana, tuki hänen uraansa joskus myös taloudellisesti, ja kävi Erkon kanssa kirjeenvaihtoa seminaarivuosien jälkeenkin. Soldan oli kuvataiteilija ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin täti. Venny Soldan oli naimisissa Juhani Ahon kanssa, joka puolestaan kuului Minna Canthin kirjalliseen salonkiin.

Lähteet

Daniel Nyblin. Edla Soldan. Minnan salonki, viitattu 4.1.2018.
<http://www.minnansalonki.fi/items/show/1952>; J. H. Erkko - Ystäväpiiri, http://www.jherkko.fi/sivu.tmpl?sivu_id=7605; Mikkola, J. M., Leinonen, Artturi ja Rekola, Sulo (toim.) Jyväskylän seminaari 1863–1937: muistojulkaisu.

Syntymäpäivä

14.11.1828

Kuolinpäivä

1.12.1904

Syntymäpaikka

Lappeenranta

Asema tai ammatti

Suomen kielen ja piirustuksen opettaja

Etunimet

Edla Ulrika

Sukunimi

Soldan

Linkitetyt aineistot

Suodata kentän mukaan

Apprentice To
Nimeke Kentän näytettävä nimi Tyyppi
Lydia Lagus Opettaja Person
Augusta Demander Opettaja Person
Isa Asp Opettaja Person
Hanna Favorin Opettaja Person
J. H. Erkko Opettaja Person
Suhde
Nimeke Kentän näytettävä nimi Tyyppi
Luonnostelmia Liittyy poem
Isa Aspin kirje Sally Thauvónille 14.9.1871 Liittyy Letter
Isa Aspin kirje Sally Thauvónille vuonna 1872 Liittyy Letter
Isa Aspin kirje Sally Thauvónille 18.8.1871 Liittyy Letter