Ahti Rytkönen (1899–1989) Suomen kielen lehtori
Ahti Rytkönen (1899–1989) Suomen kielen lehtori

Ahti Rytkönen (1899–1989) Suomen kielen lehtori

Henkilön nimi

Ahti Rytkönen (1899–1989) Suomen kielen lehtori

Biografia

Ahti Rytkönen oli kansatieteilijä, kansakoulunopettaja ja Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun suomen kielen lehtori. Hän valmistui opettajaksi Jyväskylän seminaarista vuonna 1920 ja filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1924. Hänet nimitettiin suomen kielen lehtoriksi Jyväskylän kasvatusopilliseen korkeakouluun vuonna 1938. Tässä virassa hän toimi aina eläkepäiviinsä, vuoteen 1965 saakka. Rytköselle myönnettiin professorin arvo vuotta aiemmin.

Ahti Rytkösen kiinnostuksen ja tutkimuksen kohteina olivat kansatiede ja kieli. Rytkönen kirjoitti erityisesti pohjoissavolaisesta kansanelämästä kieli- ja kansatieteellisiä artikkeleita. Yksi hankkeista oli kansankielinen sanakirja, jota varten hän kulki Pohjois-Savossa ja Kainuussa valokuvaten ja keräten murresanoja. Kameraan tallentui paljon kuvia muun muassa kaskenpoltosta ja erilaisten käyttöesineiden valmistumisesta.

Rytkönen oli itseoppinut valokuvaaja, ja kuvauskohteena olivat yleensä tavalliset ihmiset arkisissa toimissaan. Hän kuvasi erityisen paljon myös lapsuutta ja lasten leikkejä, sillä hän oli kiinnostunut siitä, miten lapset hahmottavat maailmaa.

Teoksen tekijä

Irmeli Tarmo (s. 1943)

Irmeli Tarmo on Kuusankoskelta kotoisin oleva kuvataiteilija. Hän suoritti taideopintonsa Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1963–66 ja Accademia di Belle Artissa Roomassa vuonna 1967. Hänen pääasialliset tekniikkansa ovat öljyväri, valokuva, polymeerigravyyrit ja hiekka- ja pigmenttimaalaus.

Irmeli Tarmo valittiin Ahti Rytkösen muotokuvan taiteilijaksi melko nuorena taiteilijana ja hän sai Taideakatemian koulusta lomaa työskentelyään varten. Rytkösen muotokuvan jälkeen Tarmo on maalannut muutamia muitakin muotokuvia, kuten Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston asiamies Kauko V. Niinisalon 1981, Kuusankosken Terveydenhuolto-oppilaitoksen johtaja Irja Lindforsin 1995 ja Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän opetusneuvos Seppo Saarisen 2005.

Tarmo on toiminut myös kuvataiteen opetustyön parissa kansalais- ja työväenopistoissa sekä maalauksen opettajana Lahden Taideinstituutissa ja Kouvolan Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Hän on koko uransa ajan ollut aktiivisesti mukana taidemaailmassa ja toiminut erilaisissa luottamustehtävissä. Tarmolla on ollut paljon näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Ulkomaisia näyttelyitä hänellä on ollut Moskovassa, Pariisissa, Kalundborgissa Tanskassa ja Norrtäljen taidehallissa Ruotsissa.
Teoskuvan valokuvaaja: Johan Knaus

Teoksen valmistumisvuosi

1966

Käytetty tekniikka

öljyvärimaalaus