Tähän tietokantaan on tallennettu noin 5700 karttaa 1400 - 1900-lukujen väliseltä ajalta. Kartat on jaettu yhteentoista alaluokkaan niiden alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaan. Voit selailla niitä klikkaamalla sivun vasemmassa reunassa olevaa listaa. Mikäli etsit yksittäistä tai tietyn alueen karttoja, löydät ne parhaiten käyttämällä etsi karttoja -hakutoimintoa. Hakusanoina voit esimerkiksi käyttää: pitäjiä, kartoissa esiintyviä keskeisiä kyliä ja vesistöjä, maanmittaria ja signumia eli alkuperäisen kartan sijaintipaikkaa. Useimmissa tapauksissa karttatietoihin on liitetty myös asiasanoja, jotka kuvaavat kartan keskeisiä kohteita, kuten tiluksia, rajoja, teitä, vesireittejä, rustholleja jne, joita voit käyttä hakusanoina. Lisäksi niihin karttoihin, joista olemme saaneet selville niiden tekovuoden, olemme lisänneet sen niiden tietoihin, muulloin vuosi-sarakkeessa on merkintä s.d. (sine datum). 

Tekijänoikeudet

Karttojen kuvakoot vaihtelevat noin 300 ja 480 000 kilotavun välillä. Kuvat ovat joko jpg- tai tif-formaateissa, joista kaikki jpg-kuvat ovat vapaasti selailtavissa ja kopioitavissa opetus- ja tutkimustyöhön sekä muuhun ei-kaupalliseen käyttöön. Tif-tiedostot ovat sen sijaan huomattavasti korkearesoluutioisempaa formaattia, joita käytetään, kun kartasta tehdään tulostettu versio maksua vastaan. 

Ohjeet karttoihin viittaamisesta

Lähdeviittauksen muoto: Kartan tyyppi ja nimi. Vuosi. Alkuperä: Tiedot alkuperäisen kartan sijainnista. Kartan pysyvä osoite: URN-osoite. [Saat tiedot kartan kuvailutiedoista].

Kartan tuottaja: www.vanhakartta.fi, Jyväskylän yliopiston julkaisuarkisto.