Tor Carpelan

Aineisto

Henkilön nimi

Tor Carpelan

Biografia

Vuonna 1867 Mathildedalin ruukkiyhteisössä Uskelassa (sittemmin Perniötä) syntyneen Tor Harald Carpelanin vanhemmat olivat kapteeni, liikemies, vapaaherra Otto Maximilian Carpelan ja Aurora Lovisa Wasenius. Hän valmistui vuonna 1900 filosofian maisteriksi ja toimi ensin virkaatekevänä ylimääräisenä amanuenssina Valtionarkistossa. Hän työskenteli yli kolmenkymmenen vuoden ajan eli vuosina 1902–1934 Helsingin yliopiston yliopistonsihteerinä (sittemmin hallintojohtajan tehtävä).

Carpelanin ensimmäinen puoliso, ylioppilas (ja Turun kaupunginlääkärin tytär) Esther Kynberg kuoli vuonna 1904 vain kahden vuoden avioliiton jälkeen lapsivuoteeseen, mihin menehtyi myös heidän esikoislapsensa. Carpelanin toinen puoliso oli vuodesta 1909 kirjakauppiaan tytär Anna Emilia Edgren. Tästä avioliitosta syntyi kaksi poikaa ja perheessä oli heidän lisäkseen ottotytär, joka kuitenkin menehtyi nuorena.

Vapaaherra Carpelan toimi myös ritarihuoneen genealogina ja oli oman aikansa merkittävimpiä sukututkijoita. Hän toimitti useita henkilömatrikkeleita ja hänen toimestaan julkaistiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaita asiakirjalähteitä. Carpelan kuoli Helsingissä 1960.

Lähteet

Autio, Veli-Matti: Carpelan, Tor. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997– (viitattu 25.2.2019); Veli-Matti Autio, Ylioppilasmatrikkeli 1853–1899: Tor Harald Carpelan. Verkkojulkaisu 2005 <https://ylioppilasmatrikkeli.helsinki.fi/1853-1899/henkilo.php?id=21715>. Luettu 25.2.2019.

Syntymäpäivä

18.12.1867

Kuolinpäivä

9.3.1960

Syntymäpaikka

Uskela

Kuolinpaikka

Helsinki

Asema tai ammatti

Helsingin yliopiston yliopistonsihteeri, sukututkija

Etunimet

Tor Harald

Henkilöstä lisää

Linkitetyt aineistot

Suodata kentän mukaan

Suhde
Nimeke Kentän näytettävä nimi Tyyppi
Bankoförfattningar Aineistoon liittyy Teksti
Colleague Of
Nimeke Kentän näytettävä nimi Tyyppi
Ernst Gustaf Palmén Kollega Henkilö
Alfred Oswald Kairamo Kollega Henkilö
Ivar August Heikel Kollega Henkilö
Kustavi Grotenfelt Kollega Henkilö
Axel Olof Freudenthal Kollega Henkilö