Hautamuistomerkki

Runoilija Isa Aspin hautamuistomerkki Jyväskylän vanhalla hautausmaalla 1950-luvun alussa: Kuvaaja: Seppo Turpeinen. Keski-Suomen museo.

Isa Aspin seminaaritoverit hankkivat hänen haudalleen Jyväskylän vanhalle hautausmaalle valkoisen marmoriristin, johon on kirjoitettu hänen nimensä sekä Joh: 11.25. (Raamatunlause kuului vuonna 1872 painetun Uuden testamentin mukaan kokonaisuudessaan seuraavasti: "Sanoi Jesus hänelle: minä olen ylösnousemus ja elämä: joka uskoo minun päälleni, hän elää, ehkä hän olis kuollut", ja nykykielisenä käännöksenä Jeesus sanoi: "Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin").

Kun Aspin hautaristi katosi haudalta, se korvattiin myöhemmin graniittilaatalla. Alkuperäinen marmoriristi löytyi elokuussa 2008 katkenneena Jyväskylän ammattikorkeakoulun (rakennuksessa toimi aiemmin Jyväskylän keskuskansakoulu) päärakennuksen ullakolta purkutöiden yhteydessä. Ei ole tiedossa, miten risti on päätynyt talon ullakolle.

Valokuva on otettu 14.8.2008 Jyväskylän yliopiston museolla, kun Tuija Takala kävi Keskisuomalaisen toimittajan kanssa luovuttamassa marmoriristin yliopiston museon ja ylioppilaskunnan huomaan. Kuvissa vasemmalla Tuija Takala ja oikealla ylioppilaskunnan pääsihteeri Minna Hautamäki. Kuvaaja Pirjo Vuorinen. Jyväskylän yliopisto/Avoimen tiedon keskus/tiedemuseo.
Hautaristiä kunnostetaan. Kuvaaja Tapani Kahila. Jyväskylän yliopisto/Avoimen tiedon keskus/tiedemuseo.

Ristin pelasti joutumasta kaatopaikalle Tuija Takala. Hän työskenteli rakennusliikkeessä, jonka tehtävänä oli muun muassa rakennuksen ullakkotilojen siivous ennen varsinaisen purku-urakan aloittamista. Takala päätti ottaa ristin osat talteen ja toimitti sen yliopiston museolle, missä museomestari Tapani Kahila kunnosti sen.

Hautaristin kunnostettu kultaus.
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustaja puhumassa Isa Aspin hautaristin julkistamistilaisuudessa 13.5.2009. Kuvaaja Tapani Kahila. Jyväskylän yliopisto/Avoimen tiedon keskus/tiedemuseo.

Flooran päivänä 2009 risti palautettiin Isa Aspin haudalle, jonka hoidosta huolehtii Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.

Isa Aspin kunnostettu hautaristi paikoillaan 13.5.2009. Kuvaaja Tapani Kahila. Jyväskylän yliopisto/Avoimen tiedon keskus/tiedemuseo.