Aineisto

Isa Aspin kokoelma sisältää hänen kirjeenvaihtoaan, runojen käsikirjoituksia, päiväkirjoja, hänen toimittamiaan lastenlehtiä sekä muita käsikirjoituksia. Lisäksi kokoelmaan kuuluu muuta Aspia käsittelevää kirjeenvaihtoa sekä julkaisuja ja lehtileikkeitä. Kokoelman pääosa on lahjoitettu Jyväskylän yliopiston kirjastolle (tuolloin Kasvatusopillisen korkeakoulun kirjasto) jo 1950-luvun lopulla. Kokoelmaa on täydennetty 1970-luvulla. Eniten aineistoa on lahjoittanut lähetystyöntekijä, lastenkirjailija ja suomentaja Signe Kantele, Isa Aspin parhaan ystävän Sally Thauvónin tytär.

Voit tutkia Isa Aspin eri elämänvaiheisiin liittyviä aineistoja tai selata aineistoja niiden tyypin perusteella.

Nuoruusvuodet

Jo 1860-luvulla nuoruusvuosinaan Asp kirjoitti jonkin verran suomeksi, mistä osoituksena kirje Selinalle. Lastenlehdet hän toimitti kuitenkin ruotsin kielellä.

Selaa aineistoja

Seminaarin aika

Seminaariaikainen kirjeenvaihto Sally Thauvónin kanssa oli pääosin ruotsinkielistä. Isä Jaakko Asp kirjoitti Jyväskylään tyttärelleen suomeksi. Seminaarissa syntyivät myös Aspin muutamat suomenkieliset runot ja ainekirjoitukset.

Selaa aineistoja

Isa Aspin kuolema

Isa Asp jatkoi kirjeenvaihtoa Sallyn kanssa aina viimeisiin elinpäiviinsä saakka. Aspin kuoleman jälkeen hänen seminaarinaikaiset ystävänsä ja opettajansa kirjoittivat kirjeitä Thauvónin perheelle.

Selaa aineistoja